11 photography tips for backpackers

From travel photographer Laura Vink

Laura Vink is a travel photgrapher and author of Travel Photography. For the past ten years she has visited over thirty countries and became fascinated with capturing her travels in beautiful pictures. Although her book is 376 pages we dared to ask Laura for her best 10 tips for backpackers. We got her down to 11 tips..

Great to see you here! This article needs some extra translation. Come back soon! Are you a travel blogger? We would love to hear from you. 

“Foto’s maken is in eerste instantie echt het kennen van je camera en heel veel doen en oefenen. Je kunt een hele grote dure camera kopen, maar als je niet weet hoe je er mee om moet gaan, worden je foto’s er niet mooier van. Natuurlijk zijn er daarnaast ook een aantal tips die je kunnen helpen van dat saaie kliekje een super gave reisfoto te maken!” aldus Laura

1. Neem een waterdichte camera mee
De GoPro heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen, en dat is niet voor niks. Veel avonturen tijdens het backpacken gebeuren in en om het water. Met een GoPro kun je dat vastleggen, want deze is waterdicht en super klein en licht. Er zijn tegenwoordig ook compactcamera’s die ook waterbestendig zijn.

2. Camera’s met wifi
Wil je jouw avonturen direct met je vrienden en familie delen? Er bestaan steeds meer camera’s met wifi die het mogelijk maken jouw foto’s direct op social media te delen. Een ander voordeel hiervan, is dat je jouw foto’s vanaf de camera kunt uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox. In de Cloud staan je foto’s veilig opgeborgen.

3. Maak een leuke serie
Series kunnen foto’s die alleenstaand een beetje saai zijn, ineens heel leuk maken. Je voeten op verschillende plekken, je backpack tas bij elke busstop, de mensen die je ontmoet, een jumping foto, iets vanuit thuis op de foto, elke wc, elke slaapplek. Series zijn extra leuk voor backpackers omdat je op zoveel verschillende plekken komt!

4. Meerdere kleine SD kaartjes
Als je veel foto’s wilt maken, kun je beter een aantal kleine SD kaartjes meenemen, dan 1 hele grote. Als je niet in de gelegenheid bent om je foto’s regelmatig naar de cloud te uploaden, kun je je foto’s het beste verdelen over meerdere kaartjes zodat je niet alles kwijt bent, mocht je je camera kwijt raken.

5. Foto’s naar de Cloud
Zorg dat je je foto’s regelmatig online zet, want er is niks ergers dan het kwijtraken van reisfoto’s. Sla ze op in de Cloud (Dropbox, GoogleDrive), mail ze naar jezelf of mail foto’s naar familie via We Transfer. Bestanden die je via We Transfer stuurt moeten binnen een week gedownload worden.

6. Gevoel vastleggen
Backpacken draait meer om herinneringen aan een moment, dan aan die mooie kerk. Een gevoel vastleggen kan soms dus een hele simpele foto zijn, die jou terug brengt naar die mooie plek. Voor het fotograferen van herinneringen met mensen kun je het best onopgemerkt fotograferen. Dit legt vaak beter een gevoel vast dan poserende mensen. Als je mensen laat poseren, onderbreek je juist dat mooie moment.

7. Delen op social media
Maak voor het delen op social media een kleine selectie foto’s. Een paar echt mooie foto’s is voor de kijker veel leuker dan een groot aantal (en misschien niet allemaal geweldige) foto’s. Overspoel mensen niet met 100 foto’s per keer. Dit scheelt jou ook tijd.

8. Mensen fotograferen
Het fotograferen van mensen blijft moeilijk. Probeer goed in te schatten wat kan en probeer eerst interactie te zoeken met mensen. Koop iets, ga een gesprekje aan en maak dan de foto. Neem je tijd, want hoe langer je op een plek rondloopt, hoe minder je opvalt.
Als je een portret foto van iemand wilt maken, vraag dit dan gewoon. Maak eerst contact met mensen en vraag daarna of je een foto mag maken. Nee heb je, ja kun je krijgen.

9. Foto’s aan mensen geven
Tijdens het backpacken zul je foto’s maken van andere mensen. Willen mensen deze foto hebben, maak dan een foto van het e-mail adres na de foto van die persoon. Zo zie je, wanneer je je foto’s upload, welk e-mailadres bij wie hoort.

10. Fotograferen met een smartphone
Ook met een smartphone kan je tegenwoordig goed foto’s maken, maar weet de beperkingen. Probeer bijvoorbeeld zo min mogelijk in te zoomen en fotografeer zo veel mogelijk overdag met goed licht. Smartphones hebben leuke opties dus maak daar gebruik van. Zo zijn panorama’s heel leuk, net als slow motion en fast forward filmpjes.

11. Oefen voordat je weg gaat
Wil je tijdens het backpacken mooie foto’s maken? Fotografeer dan ook in je eigen omgeving. Dit zorgt ervoor dat je tijdens je reis comfortabel bent met je camera en betere foto’s maakt.


Backpackkit samen met:
Laura vink - travel photography

Laura Vink

Laura Vink is reisfotograaf en schrijfster van het boek Reisfotografie. In de afgelopen tien jaar bezocht ze meer dan dertig landen en raakte gefascineerd door het willen vastleggen van haar reizen op prachtige foto’s.

View Laura's new book
Tweet
Share
+1
Pin it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *